[Afbeelding bedrijfslogo]

 

Goudsmederij / Juwelier A.v.Oosterhout

 

 

 

Het horloge van vandaag

De komst van het kwartsuurwerk in de jaren zeventig van deze eeuw veroorzaakte een revolutionaire omwenteling in de geschiedenis van het horloge. Niet alleen werkte het uurwerk heel eenvoudig door het gebruik van een batterij, het werkte ook heel nauwkeurig met een afwijking van slechts n enkele seconde per maand. Vandaag is het vakmanschap waarmee horloges vervaardigd worden tot ongekende hoogte gestegen. Moderne horloges kunnen vaak veel meer dan alleen de tijd aangeven; ze kunnen hun eigenaar herinneren aan een afspraak, fungeren als wekker, ze vermelden bijvoorbeeld datum en maanstand en kunnen in sommige gevallen zelfs de hartslag van hun drager in de gaten houden. En al deze bijzondere eigenschappen worden door ontwerpers telkens weer gevat in hoogstandjes van vormgeving. Zodat uw horloge behalve zeer praktisch ook nog heel mooi is!

Modische tijden
Bijna iedereen bezit tegenwoordig wel een horloge. Door het overweldigende aanbod in alle prijsklassen, bezitten veel mensen zelfs een kleine 'collectie', zodat ze bijvoorbeeld tijdens het sporten een ander klokje kunnen dragen dan op een avondje uit. Horloges kunnen ieder kledingbeeld completeren en zijn in alle denkbare stijlen te koop. Van tijdloos klassiek tot ecologisch verantwoord of dynamisch sportief, er is altijd wel een horloge te vinden dat uw persoonlijkheid kan onderstrepen. Designhorloges, sporthorloges, juweelhorloges (met edelstenen of parels), armbandhorloges, merkhorloges en collectors items: de keuze is aan u!

De tijd schrijft geschiedenis

De oudste techniek die de mens toepaste om het verloop van de tijd te meten, was het plaatsen van een stok in de grond. Door de beweging van de aarde rond de zon verschoof de schaduw van de stok en zo diende deze als de wijzer van een primitieve klok. Dergelijke zonnewijzers bleven in allerlei variaties eeuwenlang in gebruik. Later kwamen er waterklokken, zandlopers en kaarsen met tijdsaanduidingen. In de Middeleeuwen verschenen de eerste mechanische klokken. Berichten over de eerste polshorloges dateren van 1571. Toen kreeg Koningin Elizabeth I van Engeland een horloge cadeau, een hoogst exclusief en kostbaar geschenk, dat echter nauwelijks accuraat mocht heten. Het vak van uurwerkmaker kwam echt tot bloei in de Gouden Eeuw omdat zeevaart en astronomie behoefte hadden aan nauwkeurige tijdmeting.

In de achttiende eeuw was het zakhorloge een gewild sieraad voor mannen. De horloges uit deze periode waren versierd met taferelen of bijbelse voorstellingen. Het uurwerk werd toen nog opgewonden met een sleutel. Halverwege de negentiende eeuw verschenen er horloges op de markt waarvan het uurwerk met een knopje, de 'kroon', kon worden opgewonden. Het polshorloge is een nieuwkomer en is pas in de loop van deze eeuw ingeburgerd.

Wat is tijd?

Tijd is belangrijk in ons dagelijks bestaan. De moderne mens benut zijn dag vaak tot op de minuut en het horloge speelt daarbij een cruciale rol. Polshorloges zijn er in vele prijsklassen en uitvoeringen. Van enkele tientjes voor een kunststof exemplaar tot zeer hoge bedragen voor een exclusief model, gemaakt van edelmetaal. Het woord horloge komt van het Latijnse 'horologium' dat letterlijk 'tijdzeggen' betekent. In de wereld van 'de tijd' worden veel vaktermen gebruikt. De meest voorkomende hebben we voor u op een rijtje gezet.

Mechanisch horloge
Een mechanisch horloge functioneert door middel van het klassieke 'opwindmechanisme'. Dit type horloge leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar is inmiddels bezig met een come-back. Het is raadzaam een mechanisch horloge iedere dag rond dezelfde tijd -bij voorkeur in de ochtend- op te winden.

Automatisch of zelfopwindbaar horloge
Het automatische horloge windt zichzelf op door de beweging van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden.

Kwartshorloge
Kwartshorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er n beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Kwartshorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, n tot vijf jaar mee.

Chronograaf
Een chronograaf geeft de tijd aan in tienden van een seconde. Chronografen worden gebruikt om snelheid, afstand of hoogte te meten. Er zijn speciale modellen voor piloten, astronauten, parachutisten en zelfs voor blinden. De meeste chronografen zijn water-, stof-, wind- en shockproof.

Analoog en digitaal
De termen 'analoog' en 'digitaal' hebben betrekking op de wijze waarop een horloge de tijd weergeeft. Een horloge met wijzers wordt 'analoog' genoemd, een 'digitaal' horloge vertaalt de tijd in vier cijfers.

Kristal- en saffierglas
Kristalglas is harder dan gewoon mineraal- of vensterglas. Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame horlogeglas dat er is. Saffierglas is ook bij intensief gebruik zeer krasbestendig.

De aanschaf van een horloge

Wanneer u de aanschaf van een horloge overweegt voor uzelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, dan investeert u in duurzame schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies ontvangt. Uw  goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Hij of zij kan al uw vragen over horloges beantwoorden en kan u helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dt polshorloge dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren. 

Onderhoud van uw horloge

Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Haal het horloge daarbij van uw pols om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen.

Ook al is uw horloge 'shockproof', bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Stel het ook niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen. Leg uw horloge bijvoorbeeld niet regelrecht van uw pols op een koud marmeren blad.

Tenzij bij aankoop duidelijk is vermeld dat uw horloge waterdicht is, is het verstandig om uw polshorloge niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Ook het dragen aan een vochtige pols wordt afgeraden. Komt er toch water of condens in uw horloge, ga er dan mee naar uw juwelier of goudsmid, ook als het uurwerk het nog doet. Vocht veroorzaakt roest en roest kan uw horloge runeren.

Als het glas van uw horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen.

Laat de batterij van uw horloge direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dat is desastreus voor het uurwerk.

Vooral mechanische horloges bevatten bewegende onderdelen. Die delen worden gesmeerd met een bijzonder soort olie. Het is aan te raden uw horloge elke twee tot drie jaar te laten reinigen en eventueel van nieuwe olie te laten voorzien.

Probeer nooit uw horloge zelf te repareren! Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een horlogekast kunt u dan ook beter aan een deskundige overlaten.

Ook voor het onderhoud van uw horloge geldt: vraag  uw goudsmid om advies, hij of zij zal graag al uw vragen beantwoorden.

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@avanoosterhout.com.
Copyright 2002 Goudsmederij A. v. Oosterhout
Laatst bijgewerkt: 08 oktober 2005